Preventieve behandeling (gebitsreiniging)

Het is belangrijk om de situatie van uw tandvlees in de gaten te houden. Bij ieder bezoek wordt het tandvlees gescreend met de PPS-score. Wanneer deze score 1 of 2 is en er is sprake van plaque, aanslag en/of tandsteen dan zal ik in overleg met u het gebit reinigen.

Als de opgenomen score 2 is zal er ook een pocketregistratie plaatsvinden. Dit is een meting van de ruimtes tussen tand en tandvlees met deze meting kunnen we de situatie van het tandvlees goed monitoren.

Indien nodig zal ik u een mondhygiëne advies/instructie op maat geven. Voordat ik een passende instructie kan geven zal ik u een aantal vragen stellen. Met welke borstel poetst u? Waar zijn de aandachtsplekken? Gebruikt u zelf al iets tussen uw tanden? Daarna bekijk ik wat het beste is om te gebruiken in uw mond. De eerste keus zijn het gebruik van ragers (met haar), wanneer de ruimtes te klein zijn is dit niet mogelijk en zal ik u tandenstokers adviseren.

Er wordt gewerkt met de nieuwste apparatuur namelijk de Airflow Prophylaxis Master. Dit is een zoutstraler die moeiteloos plaque en aanslag verwijderd. Deze behandeling is in de meeste gevallen pijnloos. Meer weten? Neem contact op met de praktijk.

Wat is gingivitis?                                                                      

Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Er is een regel die altijd geldt: gezond tandvlees bloedt nooit! Het kan natuurlijk zijn dat het tandvlees niet bloed tijdens het poetsen, maar als je onvoldoende tussen de tanden en kiezen reinigt zal het bij aanraking daar alsnog gaan bloeden. Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis.

Soms is het tandvlees zo ontstoken dat alleen aanraken al pijnlijk is. Het is altijd mogelijk om de behandeling met verdoving te laten uitvoeren. Ik kan niet voor u bepalen of u verdoving nodig heeft omdat iedereen een andere pijngrens heeft. Dit hoeft niet perse vooraf besloten te worden maar kan ook tijdens de behandeling.

Deze behandeling is voor iedereen, dus ook voor kinderen. Wilt u meer uitleg over hoe de behandeling bij kinderen in zijn werk gaat kijk dan op de pagina; kinderen

Heeft u naar aanleiding van deze uitleg nog vragen stel deze dan gerust.