Tandvleesbehandeling

Als de PPS-score 3 (soms ook 2) is en er is sprake van botafbraak zal ik een uitgebreide tandvleesbehandeling adviseren. Om deze diagnose te kunnen stellen heb ik wel röntgenfoto’s nodig van de tandarts. Hieronder kun je de informatie nog even nalezen. 

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking waarbij het kaakbot langzaam wordt afgebroken en de pockets (ruimte tussen tand en tandvlees) worden steeds dieper. Als de parodontitis niet behandeld wordt kan dit uiteindelijk leiden tot het verlies van tanden en/of kiezen. Voor de algemene gezondheid kan dit ook nadelige gevolgen hebben. Ontstoken tandvlees is vaak niet pijnlijk waardoor het lang onopgemerkt kan blijven. Bezoek daarom regelmatig een mondhygiënist en tandarts.

Onderzoek tandvlees (T012)

Dit betreft de uitgebreide meting van alle tanden en kiezen. Hierbij wordt de diepte tussen tand en tandvlees, mate in hoeverre het tandvlees is teruggetrokken, bloeding, plaque en furcaties gemeten. Nadat deze is gemaakt zal ik uitleggen wat de situatie is en wat we daarmee kunnen doen. Uiteraard maak ik een begroting van de te verwachten kosten. Hier staan alle codes op die worden gebruikt, deze kan je bij de verzekering checken op eventuele vergoeding (bij aanvullende tandartsverzekering).

Om verder te gaan met de behandeling is een goede motivatie nodig. Het is noodzakelijk om 2x per dag goed te poetsen en daarnaast ook tussen de tanden en kiezen te reinigen. Zonder deze motivatie zal de situatie van het tandvlees niet kunnen verbeteren en blijft de tandvleesontsteking langzaam verder gaan.

Let op: de behandeling moet binnen een jaar starten. Anders moet het onderzoek opnieuw gedaan en berekend worden.

Uitgebreide reiniging boven en onder het tandvlees (T021/T022)

Het gehele gebit wordt in 2 tot 4 behandelingen gereinigd. De codes worden toegepast bij de tanden en/of kiezen waarbij er pockets vanaf 4mm aanwezig zijn. Uiteraard wordt de rest ook meegenomen in de reiniging maar deze worden niet apart gedeclareerd. Er zijn 2 verschillende codes voor de reiniging dit heeft te maken met de situatie van een tand/kies.

Voor veel mensen is deze behandeling spannend omdat ze niet weten wat er verwacht kan worden. Het is altijd mogelijk om de behandeling met verdoving te laten uitvoeren. Ik kan niet bepalen of je verdoving zou moeten nemen omdat iedereen een andere pijngrens heeft. Dit hoeft niet perse vooraf besloten te worden maar kan ook tijdens de behandeling. In de begroting zet ik wel altijd de verdoving erbij zodat er geen extra kosten meer bij de begroting komen.

Bij deze behandeling zal ik natuurlijk ook kijken hoe de mondhygiëne is. Met welke borstel poetst je? Waar zijn de aandachtspunten? Gebruik je zelf al iets tussen de tanden? Daarna bekijk ik wat het beste is om te gebruiken in jouw mond. De eerste keus zijn het gebruik van ragers (met haar).

De tussentijdse beoordeling

6 weken na de behandeling kom je terug voor de tussentijdse beoordeling. Hier worden alle tanden en kiezen nog even gecontroleerd of alles goed schoon is. Als er nog wat plekjes zijn die (extra) aandacht nodig hebben zal ik dit nog nalopen. Ook zal ik vragen hoe de zelfzorg is gegaan de afgelopen tijd en of er nog bijzonderheden zijn. Uiteraard wordt alles gepolijst met de Airflow. Deze tussentijdse beoordeling wordt niet apart berekend, maar valt hier in de praktijk onder de tandvleesbehandeling.

De evaluatie/herbeoordeling (T032)

3 maanden na de uitgebreide reiniging wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Hierbij wordt er weer een meting gedaan van alle tanden en kiezen. Zo kunnen we de situatie van voor en na met elkaar vergelijken. Meestal doe ik ongeveer elke 2 á 3 jaar een nieuwe meting, dit wordt een herbeoordeling genoemd. Dit is een belangrijke stap van de behandeling en zonder deze meting kunnen we de situatie niet in de gaten houden.

Meestal doe ik bij deze behandeling meteen de eerste nazorg. De code voor de nazorg wordt niet opgenomen in de begroting omdat dit afhankelijk is van de evaluatie. Er zijn 3 verschillende codes voor de nazorg.

Nazorg

Bij de evaluatie/herbeoordeling wordt gekeken hoe vaak de nazorg nodig is. Over het algemeen is dit het eerste jaar elke 3 á 4 maanden nodig. Als er geen geen diepe pockets meer aanwezig zijn en als je het zelf perfect bijhoudt kunnen we daarna eventueel naar elke 6 maanden.

  • Standaard nazorg (T042): dit consult wordt berekend als de pockets <5mm zijn en er een goede mondhygiëne is.
  • Uitgebreide nazorg (T043): dit consult wordt berekend als er een ontoereikende mondhygiëne is, er een aantal te behandelen pockets zijn van >5mm (zonder complicerende factoren), vatbaarheid voor parodontale ontstekingen of op meerdere items een zwaardere nadruk moet worden gelegd.
  • Complexe nazorg (T044): Een complex consult nazorg is in principe hetzelfde als een uitgebreid consult nazorg en aanwezigheid van complicerende factoren zoals een furcatie (botverlies tussen wortels van een kies).

Nazorg blijft altijd nodig, stop je met behandelen dan zal de situatie langzaam weer achteruit gaan en is de kans groot dat we uiteindelijk opnieuw kunnen beginnen. Het kan natuurlijk zo zijn dat er bepaalde omstandigheden zijn waardoor het geadviseerde aantal nazorg behandelingen in een jaar niet haalbaar zijn. Dit kan je natuurlijk altijd bespreken zodat we kunnen kijken wat een goede middenweg is.

Als blijkt dat er geen pockets meer aanwezig zijn, dan worden er geen T-codes meer gebruikt. De gebitsreiniging vallen dan weer onder de preventieve behandeling en dit valt onder de M-codes.