Tandvleesbehandeling

Als de PPS-score 3 (soms ook 2) is en er is botafbraak aanwezig zal ik u een uitgebreide tandvleesbehandeling adviseren. Hieronder heb ik uitgelegd wat dit precies inhoudt. Om deze diagnose te kunnen stellen heb ik wel röntgenfoto’s nodig van uw tandarts.

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking waarbij ook de steun van de tanden en kiezen verdwijnt. Het kaakbot wordt daarbij afgebroken en de pockets (ruimte tussen tand en tandvlees) worden steeds dieper. Als de parodontitis niet behandeld wordt leidt dit uiteindelijk tot verlies van de tanden en kiezen. Er zijn ook aanwijzingen dat de mondgezondheid een relatie heeft met uw algemene gezondheid. Ontstoken tandvlees is vaak niet pijnlijk waardoor het lang onopgemerkt kan blijven. Bezoek daarom regelmatig een mondhygiënist en tandarts.

Onderzoek tandvlees (T012) -> afspraak 45 – 60 minuten

Dit betreft de uitgebreide meting van alle tanden en kiezen. Hierbij wordt de diepte tussen tand en tandvlees, mate in hoeverre het tandvlees is teruggetrokken, bloeding, plaque en furcaties gemeten. Nadat deze is gemaakt zal ik u uitleggen wat ik heb gezien en wat we daarmee kunnen doen. Om een goede diagnose te kunnen stellen heb ik hierbij ook röntgenfoto’s van uw tandarts nodig. Nadat ik deze heb ontvangen zal ik de begroting voor u maken.

Om verder te gaan met de behandeling is een goede motivatie nodig. Het is noodzakelijk om dagelijks 2x per dag goed te poetsen en daarnaast ook tussen de tanden en kiezen te reinigen. Wat u het beste kunt gebruiken wordt bij de behandeling bekeken. Zonder deze motivatie zal de situatie van uw tandvlees niet verbeteren en blijft de tandvleesontsteking langzaam verder gaan.

Let op: de behandeling moet binnen een jaar starten. Anders moet het onderzoek opnieuw gedaan en gerekend worden.

Uitgebreide reiniging boven en onder het tandvlees (T021/T022) -> afspraak 60 minuten per deel

Het gehele gebit wordt in 2 tot 4 behandelingen gereinigd. De codes worden toegepast bij de tanden en/of kiezen waarbij er een pocket vanaf 4mm aanwezig zijn. Uiteraard wordt de rest ook meegenomen in de reiniging maar deze worden niet apart gedeclareerd. Er zijn 2 verschillende codes voor de reiniging dit heeft te maken met de situatie van een tand/kies. Dit kunt u in de begroting terugzien.

Voor veel mensen is deze behandeling spannend omdat ze niet weten wat er verwacht kan worden. Het is altijd mogelijk om de behandeling met verdoving te laten uitvoeren. Ik kan niet voor u bepalen of u verdoving nodig heeft omdat iedereen een andere pijngrens heeft. Dit hoeft niet perse vooraf besloten te worden maar kan ook tijdens de behandeling. In de begroting zet ik wel altijd de verdoving erbij zodat er geen extra kosten meer bij de begroting komen.

Bij deze behandeling zal ik natuurlijk ook kijken hoe de mondhygiëne is. Met welke borstel poetst u? Waar zijn de aandachtsplekken? Gebruikt u zelf al iets tussen uw tanden? Daarna bekijk ik wat het beste is om te gebruiken in uw mond. De eerste keus zijn het gebruik van ragers (met haar).

De tussentijdse beoordeling -> afspraak 30 minuten

6 weken na de behandeling komt u terug voor de tussentijdse beoordeling. Hier wordt het gebit even nagekeken of er wellicht nog plekken zijn die nog (extra) gereinigd moeten worden. Ook zal ik vragen hoe de zelfzorg is gegaan de afgelopen tijd en of u nog klachten heeft. Op het eind wordt alles nog een keer uitgebreid gepolijst. Voor deze behandeling reken ik geen extra kosten.

De evaluatie/herbeoordeling (T032) -> afspraak 60 minuten

3 maanden na de uitgebreide reiniging wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Hierbij wordt er weer een meting gedaan van alle tanden en kiezen. Zo kunnen we de situatie van voor en na met elkaar vergelijken. Een aantal jaar na de evaluatie wordt er opnieuw gemeten om de situatie goed in de gaten te houden, dit wordt de herbeoordeling genoemd.

Meestal doe ik bij deze behandeling meteen de eerste nazorg. De code voor de nazorg wordt niet opgenomen in de begroting omdat dit afhankelijk is van de evaluatie. Er zijn 3 verschillende codes voor de nazorg.

Nazorg

Bij de evaluatie wordt gekeken hoe vaak de nazorg nodig is. Over het algemeen is dit het eerste jaar elke 3 á 4 maanden nodig. Als de situatie goed stabiel blijft en er geen diepe pockets meer aanwezig zijn kunnen we daarna eventueel naar elke 6 maanden.

  • Standaard nazorg (T042): dit consult wordt berekend als de pockets <5mm zijn en u een goede mondhygiëne heeft, meestal kan de nazorg bij deze groep uiteindelijk elke 6 maanden plaatsvinden
  • Uitgebreide nazorg (T043): dit consult wordt berekend als er een ontoereikende mondhygiëne is, er een aantal te behandelen pockets zijn van >5mm (zonder complicerende factoren), vatbaarheid voor parodontale ontstekingen of op meerdere items een zwaardere nadruk moet worden gelegd.
  • Complexe nazorg (T044): Een complex consult nazorg is in principe hetzelfde als een uitgebreid consult nazorg en aanwezigheid van complicerende factoren zoals een furcatie (botverlies tussen wortels van een kies).

Nazorg blijft altijd nodig, stopt u met behandelen dan loopt de situatie achteruit en moet er opnieuw begonnen worden. Het kan natuurlijk zo zijn dat er vanuit u bepaalde omstandigheden zijn waardoor het geadviseerde aantal nazorg behandelingen in een jaar niet haalbaar zijn. Dit kunt u altijd bespreken.

Als blijkt dat er geen pockets meer aanwezig zijn, dan worden er geen T-codes meer gehanteerd. Uw gebitsreiniging en de voorlichting kunnen dan (weer) onder de M-code gedeclareerd worden.

Heeft u naar aanleiding van deze uitleg nog vragen stel deze dan gerust.