Het eerste bezoek

Tijdens het eerste bezoek maak je kennis met de praktijk en stel ik verschillende vragen. Ik ben erg benieuwd naar eerdere ervaringen met de mondhygiënist/tandarts en stel vragen over de algemene gezondheid, verwachtingen van jou en wat je zelf op dit moment doet aan mondverzorging. 

Voorafgaand aan de afspraak ontvang je een link om een gezondheidsvragenlijst in te vullen. Deze wordt uiteraard niet verstrekt aan derden. Tijdens de afspraak vraag ik je om een toestemmingsformulier te ondertekenen i.v.m. AVG. 

Zijn er bijzonderheden zoals; gevoelige plekken, angst etc. Geef dit dan meteen aan zodat ik hier rekening mee kan houden. 

Kinderen zijn ook van harte welkom, graag zelfs. Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd leren hoe ze het beste met het gebit kunnen omgaan. Het is logisch dat kinderen niet altijd het nut zien van een goede mondverzorging. Het doel is een gezond gebit zonder (nieuwe) gaatjes. Voor kinderen tot 18 jaar wordt de behandeling (meestal) 100% vergoed vanuit de basisverzekering.

De intake zelf is kosteloos, je betaalt alleen voor de behandeling.

De afspraak duurt ongeveer 45-60 minuten

Wat neem je mee naar de eerste afspraak: Een geldig legitimatiebewijs (bij alle leeftijden), als je meerdere medicijnen gebruikt kan het handig zijn om een uitdraai van de apotheek of de bijsluiter(s) mee te nemen dit is uiteraard niet verplicht.

Uiteraard zal ik ook de situatie in de mond beoordelen. Ik noteer als eerst welke vullingen, kronen er aanwezig zijn en/of er tanden/kiezen missen. Daarna zal ik de conditie van het tandvlees beoordelen door middel van de PPS-score (periodieke parodontale screening). Aan de hand van deze score zal ik uitleggen welke behandeling ik adviseer en waarom. Indien mogelijk start ik in overleg de behandeling. Een gebitsreiniging wordt meestal volledige uitgevoerd, soms heb ik een extra afspraak nodig. Daarna zal ik eventuele vervolgafspraken inplannen.

De PPS-score geeft globaal de noodzaak tot vervolgstappen aan:

PPS 1 

Bij deze score zijn er pockets t/m 3mm en is het tandvlees voldoende gezond. Het gebit zal uitgebreid gereinigd worden en indien nodig zal ik adviezen geven over de zelfzorg.

PPS 2 

Bij deze score zijn er pockets 4-5mm en bevindt de gezondheid van het tandvlees zich op een kantelpunt. Meestal wordt er eerst een uitgebreide gebitsreiniging uitgevoerd. Om het tandvlees weer gezond(er) te krijgen zal ik adviezen geven over de zelfzorg. Soms is er bij deze score ook sprake van enig botafbraak. Om deze diagnose te kunnen stellen heb ik altijd eerst röntgenfoto’s nodig. Deze zal ik opvragen bij de tandarts. Als er sprake is van botafbraak zal ik adviseren om een uitgebreidere behandeling uit te voeren.

PPS 3 

Bij deze score zijn er pockets van 6mm en dieper. Er is sprake van afbraak van bot rondom één of meerdere tanden en kiezen. Hierdoor is het meestal noodzakelijk om uitgebreider onderzoek te doen en een intensieve parodontale behandeling te starten. Om een goede diagnose te stellen zal ik eerst de röntgenfoto’s opvragen bij je tandarts. Soms is het nodig om nieuwe of extra foto’s te laten maken.