Preventieve behandelingen

Vrijwel alle tandheelkundige problemen kunnen worden voorkomen door een goede mondhygiëne. Daarom is het een goed idee om regelmatig de mondhygiënist te bezoeken. Je kunt zonder verwijzing van de tandarts terecht. Ook als je tandarts zelf een mondhygiënist in de praktijk heeft ben je vrij te kiezen waar je naartoe gaat. 

Niet alleen voor volwassenen is het goed om naar de mondhygiënist te gaan maar ook voor kinderen is het een goed idee om langs te komen. Hoe eerder kinderen bezig zijn met een goede mondhygiëne hoe groter de kans is op een gezond gebit de rest van zijn/haar leven. 

Tandvleesontsteking

Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Regelmatig komen er mensen die zeggen dat het tandvlees altijd al bloed, dat het bij ze hoort of dat ze bloedverdunners gebruiken. Gezond tandvlees bloed echter nooit. Het kan natuurlijk zijn dat het tandvlees niet bloed tijdens het poetsen, maar als je onvoldoende tussen de tanden en kiezen reinigt zal het bij aanraking daar alsnog gaan bloeden. Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis. Meer informatie hierover vindt je hier.

Soms is het tandvlees zo ontstoken dat alleen aanraken al pijnlijk is. Het is altijd mogelijk om de behandeling met verdoving te laten uitvoeren. Ik kan niet voor iemand bepalen of verdoving nodig is omdat iedereen een andere pijngrens heeft. Dit hoeft niet perse vooraf besloten te worden maar kan ook tijdens de behandeling. 

Gebitsreiniging

Bij de behandelingen wordt het gebit uitgebreid gereinigd en gekeken of ik nog tips kan geven om de zelfzorg te verbeteren (indien gewenst). In de praktijk wordt gewerkt volgens de Guided Biofilm Therapy. Dit is een behandelmethode die veel comfortabeler is.

De behandeling wordt vooral aangenamer door het gebruik van de Airflow. Airflow behandelingen zijn heel effectief bij het verwijderen van plaque en aanslag. De Airflow maakt gebruik van een waterstraal i.c.m. fijne, gepolijste korrels die onder hoge druk op de tanden en tandvlees worden gespoten. Hiermee worden de tanden en de tandvleesrand grondig gereinigd en gepolijst. Het water wordt verwarmd tot 38 graden. Door te beginnen met de Airflow hoeft er vaak minder lang gereinigd te worden met de ultrasoon en met de handinstrumenten. Vaak hoor ik dat dit deel van de behandeling het vervelendst is. Een behandeling bij de mondhygiënist hoeft dus niet altijd vervelend te zijn! Probeer het eens uit en maak een afspraak.

Hoe goed een behandeling bij de mondhygiënist ook is. Het is uiteraard noodzakelijk om zelf ook een goede mondverzorging te onderhouden. 2x per dag poetsen en dagelijks tussen de tanden reinigen is erg belangrijk. Hoe goed je dit zelf ook bijhoudt, niemand kan 100% plaque verwijderen. Het is daarom aan te raden om regelmatig bezoeken te brengen aan de mondhygiënist om de mondgezondheid te behouden.

Ook bij beugels is deze behandelmethode heel erg goed te gebruiken. Tegenwoordig hebben veel kinderen maar ook steeds meer volwassenen een beugel. Vooral een slotjesbeugel is lastig schoon te houden. Dus adviseer ik om tijdens de beugelperiode elke 3 á 4 maanden langs te komen voor een uitgebreide reiniging. 

De Behandelstappen

Klinische beoordeling van het gebit en tandvlees.

Het zichtbaar maken van de biofilm (plaque) door middel van een roze/paarse kleurstof. Hierdoor kan je zien waar er teveel plaque blijft zitten en waar je dus goed moet reinigen. Zodra alle plaque verwijderd is, wordt tandsteen goed zichtbaar.

Bewustwording en motivatie. Door het zichtbaar maken van de plaque kan je gericht een advies geven welke plekken nog wat extra aandacht verdienen.

Daarna wordt alle biofilm verwijderd met de Airflow. Dit is een combinatie van poeder met water onder hoge druk. Ik noem het vaak de “hogedruk spuit”. De Airflow reinigt ook 4mm onder het tandvlees en verwijdert moeiteloos aanslag en plaque. Het water wordt warm dus dit maakt de behandeling aangenaam. De Plus poeder is op basis van Erythritol. Deze poeder kan ook veilig gebruikt worden op kronen, implantaten, vullingen en beugels. In sommige gevallen is de aanslag moeilijker te verwijderen en dan wordt de Classic poeder gebruikt, deze is wat grover.

Perioflow dit is een speciaal opzetstuk waardoor je 4-9mm onder het tandvlees kan reinigen. Dit wordt alleen gebruikt bij mensen met (ernstige) tandvleesproblemen, parodontitis.

Daarna wordt er met een ultrasoon instrument tandsteen verwijderd. Doordat alle plaque volledig verwijderd is, kan je gericht zien/voelen waar er nog tandsteen aanwezig is en dit verwijderen. Vaak wordt dit apparaat als het minst prettig ervaren.

Check! Uiteraard moet er nog gecontroleerd worden of alles weg is. Meestal is het nog nodig om met handinstrumenten het laatste beetje tandsteen te verwijderen.

Voor een gezonde mond is het belangrijk om regelmatig langs te komen. Je kunt direct een vervolgafspraak inplannen. Uiteraard kan je ook kiezen om een oproep per e-mail te ontvangen.

Polijsten

Polijsten is niet meer nodig, dit is voor sommige mensen nog even wennen. Bij de meeste mensen voelt het na de behandeling glad aan, maar een aantal mensen vinden het niet zo glad voelen als “ouderwets” polijsten. Dit komt omdat alles van je tand is verwijderd, dus ook het eiwitlaagje die het speeksel aanmaakt. Daarom wordt er na de behandeling 1 minuut gespoeld met fluoride, het advies is om daarna 30 minuten niets te eten/drinken of te roken.

Kinderen

Een bezoek aan de mondhygiënist is niet alleen voor volwassenen; ook kinderen zijn van harte welkom! Kinderen van alle leeftijden kunnen in de praktijk komen. Als kinderen op jonge leeftijd al te maken krijgen met een mondhygiënist kunnen er veel problemen worden voorkomen. Kinderen met een gezond (melk)gebit hebben als volwassenen een grotere kans op een gezond gebit. Natuurlijk kunnen kinderen ook tandsteen/aanslag hebben en het is belangrijk om dit tijdig te verwijderen.

Tijdens de behandeling wordt alles goed uitgelegd en vaak van tevoren even getest op handen/vingers. Veel kinderen hebben bijvoorbeeld nooit een afzuiger in de mond gehad. Dit maakt veel geluid en kan dus als spannend worden ervaren. Door andere woorden te kiezen en alles van tevoren te laten zien worden bepaalde geluiden niet meer als eng/spannend ervaren.

De tanden worden gekleurd met een vloeistof om te zien waar het plaque zit, daarna wordt er gekeken hoe we dit kunnen verbeteren. Er wordt niet alleen gekeken wat niet goed gaat maar vooral bij kinderen is het belangrijk om de positieve punten te benoemen. Samen in de spiegel kijken, voordoen hoe er thuis gepoetst wordt, uitleggen hoe het makkelijker is om goed te poetsen en dan samen herhalen wat er besproken is. De ouders worden hierin ook betrokken. Het advies is om kinderen tot een leeftijd van 10 jaar na te poetsen.

De afgelopen jaren hebben de zorgverzekeraars de maximale vergoeding vanuit de basisverzekering bij kinderen aan banden gelegd. Dat betekent dat bepaalde behandelcodes een maximum per jaar hebben. Wil je weten of dit ook geldt voor jouw kinderen? Stuur dan een bericht naar de praktijk.

Sealen

Blijvende kiezen hebben vaak diepe groeven en putjes in de kauwvlakken die moeilijk schoon te houden zijn met een tandenborstel. Om gaatjes te voorkomen is het mogelijk om met een speciale lak deze groeven ondieper te maken, dit heet sealen.

Wanneer sealen?

Als de groeven en putjes heel diep zijn dan is het lastig of onmogelijk om dit goed te poetsen. Wanneer er etensresten en bacteriën achter blijven is de kans op gaatjes aanwezig. Vaak is de kans op gaatjes het grootst als de kiezen net zijn doorgebroken.

Vanaf ongeveer 6 jaar komen de eerste blijvende kiezen. Als de kiezen zijn doorgebroken is het mogelijk om te sealen. Deze behandeling kan in de praktijk worden uitgevoerd. Als het mij een goed idee lijkt om dit te doen dan zal ik dat aangeven. Ik neem hier goed de tijd voor en leg alles uitgebreid uit. Het enige wat je kind hoeft te doen is goed open te houden, of zoals ik het tegen kinderen zeg; als een krokodillen mond!